otsikko
Etusivu Esittely Orit Tammat Kasvatus
Sähköposti       Vieraskirja       VICY

Without Alouette wW - virtuaalihevonen

Virallinen nimi: Without Alouette wW Rekisterinumero: VH04-046-8592
Rotu, skp: ic (B), tamma Säkä, väri: 156cm, mkrj
Syntynyt: 13.08.2008 Ikä: 13v (5.9.2011)
Painotus: koulu/valjakko Koulutustaso: ko. HeB, va. vaativa
Kasvattaja: Ireth Omistaja: Brionglóid, Ireth (VRL-03777)

2x MVA-sert

Luonnekuvaus

Yleisesti ottaen Viki on luonteeltaan oikein kiva ja nöyrä tamma, joka yrittää parhaansa mukaan miellyttää ratsastajaa, aina siinä kuitenkaan onnistumatta. Välillä Vikin kanssa voi kuitenkin tulla asioista näkemyseroja, sillä tamma on hyvin pääkkö tietyissä tilanteissa. Muiden hevosten kanssa Viki tulee mainiosti toimeen ja se haluaakin aina olla suuren lauman mukana joka paikassa. Toimii moitteettomasti kuitenkin myös yksin.

Hoitaessa Viki on mukava, sillä tammalla ei ole tapana uhitella tai pyöriä sen kummemmin, mitä nyt joskus hieman vaihtaa paikkaa tai asentoa. Viki ei ole herkkänahkainen, eli sitä saa harjat kyllä ihan painavastikin, jos tuntuu että lika ei muuten lähde irti. Kavioita puhdistaessa tamma on hieman äkäinen ja saattaa melko kiukkuisestikin jalkaansa yrittää vapauttaa. Viki ei kuitenkaan käytä hampaitaan muuhun kuin syömiseen, se ei nimittäin pure tai edes näyki. Taluttaessa Viki on hyvätapainen ja rauhallinen, se kunnoittaa ihmistä hyvin paljon. Tamma kulkee rauhassa taluttajan vierellä ja pysähtyy silloin kun käsketään. Edes ruohon kimppuun tamma ei rynni.

Ratsastaessa Viki on kuuliainen ja miellyttämishaluinen sekä tasainen. Vikillä ei ole koskaan tapana kuumua eikä ryöstää, saati pukitella muutoin kuin ilosta. Viki sopii parhaiten rauhalliselle, mutta kuitenkin kokeilunhaluiselle ratsastajalle, joka ei pelkää kovaakaan vauhtia. Koulua vääntäessä saattaa välillä kyllästyä ja alkaa kulkea melko tahmeasti, mutta vieno muistutus raipalla saa tamman taas kuulolle. Viki on kyllä osaava ja hieno hevonen ja sillä on upeat askellajit, mutta vauhdikkaampi ratsastus on enemmän sen mieleen. Etenkin väistössä se alkaa usein hutiloida.

Ajaessa Viki on nöyrä ja tottelevainen. Välillä tuntuu kuin tamma osaisi lukea ajatukset ja toimisi niiden mukaan. Tarkkuusosuudella Viki menee juuri niin hiljaa ja tarkasti kuin vaaditaan ja maratonosuudella löytyy vastapainoksi vauhtia vaikka kuinka paljon, kuten myös kestävyyttäkin. Nauttii kärryjen edessä työskentelystä jopa enemmän kuin ratsain työskentelystä. Oppivainen ja rauhallinen, sopii myös hieman taitamattomimmillekin ajajille harjoituksia varten. Maastossa tamma saattaa hieman säpsyillä, mutta rauhallinen ratsastaja saa luottavaisen tamman kyllä helposti rauhoittumaan. Viki on erittäin varmajalkainen. Laukkaa on maastossa joskus vaikea saada nostettua jostain syystä. Mutta sitten kun laukka on nostettu, ei sitä tahdo saada enää hidastettua, vaikkei Viki hirveän reippaasti menekään.

Kilpailuissa Viki on kunnon terässä ja kulkeekin hienosti. Vauhtia löytyy kisoissa vieläkin enemmän kuin kotona ja hyppylahjatkin tulevat upeasti esille tamman hypätessä vaivattomasti suurella ilmavaralla minkä tahansa esteen yli, sillä tamma ei kyttäile edes erikoisesteitä. Koulukisoissakin keskittymiskykyä löytyy enemmän kuin kotona, minkä ansiosta sijoituksiakin ropsahtelee aina silloin tällöin. Valjakkokisoissa Viki on kuitenkin parhaimmillaan ja siitä huomaa sen nauttivan työstään.

Sukutaulu

i. Alasdair
158cm (B), prn
ii. Ailigean
evm
iii. Adhamh
evm
iie. Meig
evm
ie. Aimili
evm
iei. Gabhan
evm
iee. Aigidh
evm
e. Wheel of Fortune WKT
152cm (B), mkrj
ei. Marses Yund
evm
eii. Giftzahn
evm
eie. Marselle Yund
evm
ee. Fortuna HH
evm
eei. KOR Vulundo
evm
eee. Corn MY
evm

Sukuselvitys

Without Alouette wW on oma kasvattini ja ensimmäinen kotiin jäävä irlannincob. En ollut suunnitellut astuttavani tälle syksylle enää yhtäkään irlannincobiani, mutta toisin kävi kun törmäsin MiaC.:n upeisiin oreihin Alasdairiin ja Sèitheachiin. Rustailin heti astutuspyyntöä Wheel of Fortunalle ja Cosúil le Scríbhneoirille ja astutukset sopivat orien omistajalle. Näin sai alkunsa Viki. Suvultaan oikein miellyttävä ja laadukas, vaikka itse sanonkin.

Vikin isä Alasdair on 160cm korkea mustankirjava irlannincobori. Se on syntynyt 8.3.2008 ja on painottunut valjakkoajoon. Muissa lajeissa ori ei olekaan kisannut. Koulutukseltaan tämä herrasmies on valjakossa vaativa. Se kilpailee myös parivaljakkoa. Orin maahantuoja on Nonstop ja omistaja Conley. Alasdair on kilpaillut jonkin verran ja sijoituksiakin löytyy valjakkoajosta jo muutama. Luonteeltaan oikea herrasmies, joka keskittyy täysillä suoritukseensa eikä huutele edes tammojen perään. Alasdairin vanhemmista ei tiedetä kuin nimet, jotka löytyvät sukutaulusta.

Vikin emä on oma tammani Wheel of Fortune WKT eli Herkku. Korkeutta tammalla on 152 ja väriltään se on mustankirjava, jolla on herasilmä. Se on syntynyt 1.1.2007 ja on painotukseltaan yleis/valjakkohevonen. Herkku on kilpaillut koulua, esteitä ja valjakkoa saaden myös sijoituksia näistä lajeista. Koulutukseltaan Wheel of Fortune on Helppo A / 110cm / vaikea hevos(pari)valjakko. Herkku on siis omassa omistuksessani, mutta sen kasvattaja on Gemütlich Stall, Saksa. Sieltä tamman toi Suomeen waakk. Luonteeltaan Herkku on ailahtelevainen ja välillä muita hevosia kohtaan oikea "natsimamma". Ajaessa ehdottomasti parhaimmillaan. Jälkeläisiä Herkulla on Vikin lisäksi kaksi. Wheel of Fortune WKT lopetettiin 2. tammikuuta 2010 vanhuuden vuoksi, sen ollessa 23-vuotias.

Emän isä Marses Yund on valjakkoajoissa aikoinaan kilpaillut, mutta aikaisin jalkarikon vuoksi lopettanut ori joka kilpailu-uran jälkeen siirtyi siitokseen, mutta ei siinä ole ollut vielä kovin suuressa suosiossa. Väriltään ori on mustankirjava ja korkeutta löytyy 153cm. Kilpaillut vain vähän, mutta melko hyvällä menestyksellä. Jälkeläisiä tältä lempeältä orilta löytyy Herkun lisäksi parikymmentä.

Emän emä Fortuna HH on myös valjakkoajoissa kilpaillut hevonen, joka kuitenkin menestyy yhä edelleen ihan hyvin, mutta kilpailut ovat vain sivupainotuksena. Pääosin tamma on vain harrasteratsuna. Korkeutta Fortunalla on 150cm ja väriltään se on mustankirjava. Luonteeltaan se on herkkä, mutta nöyrä ja työhönsä vakavasti suhtautuva neiti. Jälkeläisiä Fortunalla on Herkun lisäksi kolme.

Jälkeläiset & jalostusinfo

s. 25.5.2010 ic-o Március Nighthawk (i. AF Augustus), om. Brionglóid
9.1.2011 ic-t Without Alouise MAR (i. Ch Ponisen Pantalaimon), om. Brionglóid

Periyttää erinomaista rakennetta, hyvälaatuisia jouhia ja vuohiskarvoja sekä nöyrää luonnetta. Sopii parhaiten hieman reippaammille oreille.

Valmennukset

Kouluvalmennus 21.8.2011, Helppo B, valmentajan, riellan, kommentit:
"Virkeänoloinen tupsujalka asteli kentälle ratsastajansa kera. Ratsukko teki itsenäisen alkuverryttelyn ja katsoin heidän menoaan, paljon erilaista tehtävää ettei Viki ehtinyt kyllästyä - voltteja, kiemuroita ja temponmuunnoksia siinä samalla. Aluksi ajattelin että harjoittelisimme väistöjä omistajan kertoessa Vikin olevan vähän turhan reipas niitä tehdessä. Käynnissä pyysin ottamaan paljon puolipidätteitä, jotta tamma keskittyisi käyttämään selkäänsä eikä höseltämään sen minkä ehtii. Ensin otimme muutaman askeleen väistön, muutama askel suoraan ja uudelleen sama. Vikillä oli selvästi kiire joten teimme lyhyillä sivuilla voltin ja taas pitkällä sivulla uudet väistöt. Lopetimme väistöt molemmissa suunnissa yhteen hyvään väistöön jossa oli vain välissä yksi suora pätkä.

Ravissa rupesimme harjoittelemaan keskiravia, se kun on tärkeää helpon B:n kouluohjelmassa. Vikin keskittyminen oli ihan jossain muualla, mutta muutamilla yksinkertaisilla kiemuratehtävillä sen sai taas kuulolle. Ensin Viki täytyi saada rennoksi, josta sitä oli hyvä lähteä työstämään. Annoin tehtävän jossa mentiin ns. kahdeksikkoa kuitenkin koko maneesia ja sen kulmia käyttäen. Leveyssuunnassa rataleikkaa ja lyhyet sivut keskiravissa, mutta puolikkaat pitkät sivut rennosti lönkötellen. Viki alkoi älytä tehtävän idean ja keskiravia alkoi löytyä.

Keskityimme tänään enemmän käyntiin ja raviin joten laukkailut jäi vähän vähemmälle, mutta laukassa pyrimme saamaan temmokkaan kolmitahtisen laukan höseltävän laukan sijaan. Viki kompuroikin pari kertaa laukassa kiireen takia. Kaikenkaikkiaan kuitenkin onnistunut valmennus."

Kouluvalmennus 10.2.2010, tasolla Helppo C, valmentajana Muruzbu, kommentit:
"Viki oli alusta asti pirteä ja kiinnostunut uudesta ympäristöstä. Valmennuksen edetessä mielenkiintoisen näköinen tamma kuitenkin tylsistyi ja alkoi laiskotella. Näpäytit sitä kuitenkin raipalla, jolloin tamma virkistyi. Laukassa ja askeleen pidennyksissä Viki kuitenkin piristyi ja toimi hienosti. Peruutuksia kannattaa harjoitella hieman kotonakin, ja pitää huoli että tamma myös lähtee eteenpäin eikä vain jää tönöttämään paikoilleen. Välillä Viki jäi edellä menevän ponin imuun, mutta sait tamman kuitenkin voltin kautta hallintaasi. Muista, että pohkeita ei kuulu jäädä puristamaan ratsuun kiinni, jolloin Viki jäi löntystelemään. Muuten ratsastuksesi oli oikein puhdasta ja hienon näköistä, ja selvisitte valmennuksesta hienosti!"

Kilpailut (vain sijoitukset)

Sijoituksia yhteensä 09, joista voittoja 00
KRJ-sijoituksia 05, 00 voittoa
VVJ-sijoituksia 04, 00 voittoa
NJ-näyttelyitä 02, saavutukset: 2x MVA-sert, 2x JS
VSN-näyttelyitä 01, saavutukset: 1x RCH (10p)

30.01.2011 // NJ // Kutsu // Irlannincob-tammat // MVA-sert, JS (BIS2) (pt: Anette N.)
20.04.2011 // NJ // Kutsu // Irlannicoborit ja -tammat // MVA-sert, JS (BIS1) (pt: Anette. N.)

06.06.2016 // VSN // Kutsu - Irlannincob-tammat // RCH (t: taffel)
(4+4+3,5+2,5+2,5+3+4+4+3,5+3 = 34p)

13.03.2009 // KRJ // Kutsu // Helppo C // 02/23
27.07.2009 // KRJ // Kutsu // Raviohjelma // 04/77
28.07.2009 // KRJ // Kutsu // Helppo C // 04/23
21.08.2009 // KRJ // Kutsu // Raviohjelma // 03/19
21.08.2009 // KRJ // Kutsu // Helppo C // 04/19

02.05.2009 // VVJ // Kutsu // Noviisi yhd. hevosille // 04/97
09.05.2009 // VVJ // Kutsu // Noviisi yhd. hevosille // 09/97
02.07.2009 // VVJ // Kutsu // Noviisi yhd. hevosille // 04/39
30.08.2009 // VVJ // Kutsu // Noviisi yhd. pariluokka // 03/30

Ulkoasun & kuvan © Veikkalay 2007 » Sivun alkuun

Kuvagalleria


© Wild Creek Farm

Täyttänyt 4 vuotta 13.01.2009!